fbpx

Wat zijn de voor- en nadelen?

Brood, brood, brood…. Je hebt vast ergens gelezen dat dat niet het meest optimale dieet is voor je vruchtbaarheid en dus ben je enthousiast aan de smoothies gegaan. De ideale manier om snel meer groenten binnen te krijgen. En dat is op zich helemaal waar.

Je kan er lekker van alles in doen, even blenderen en klaar is je ontbijt.

In de praktijk kom ik de smoothie in elk geval vaak tegen als we de voeding bespreken. Dat is ook de reden dat ik er deze blog over schrijf, want hoewel ik zeker niet tegen smoothies ben, zitten er wel een paar nadelen aan om rekening mee te houden.

1. Te koud

Voor veel vrouwen is een smoothie te koud. Zeker als er ook nog dingen uit de diepvries toegevoegd worden, dan vraagt dat veel van je spijsvertering. Op hele warme zomerdagen kan dat misschien nog wel, maar nu het weer herfst en winter wordt niet meer. We gaan er vaak aan voorbij hoe we ons voelen na voeding, zeker als we in ons hoofd hebben dat het gezond is. Kijk maar eens hoe je je voelt na een koude smoothie. Ligt het lekker op je maag? Voelt het zwaar? Of heb je het daarna koud en ben je moe? En vergelijk dat eens met een warme soep. Wat is het verschil?

Ik wil dit graag extra benoemen, omdat vanuit de Chinese Geneeskunde een koude baarmoeder een van de oorzaken is van onvruchtbaarheid. De baarmoeder is het huisje voor je kindje gedurende de negen maanden van de zwangerschap. Daar moet het lekker warm en behaaglijk zijn. Als je gedurende langere tijd te koud eet, kan dit de oorzaak worden dat je minder snel zwanger wordt.

Er zijn wel dingen die je kan doen om je smoothie ‘warmer’ te maken:

  • Doe er gember bij, dat is verwarmend
  • Kook/verwarm de groenten voor je ze in je smoothie doet
  • Gebruik in elk geval geen groenten en fruit direct uit de diepvries, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen

2. Verzwakt de spijsvertering

Ander nadeel van de smoothie is dat we het vaak zover blenderen tot er geen stukjes meer in zitten. Dan drink je het vervolgens makkelijk op, maar het zijn een heleboel voedingsstoffen die verteerd moeten worden. De eerste stap van onze spijvertering begint in de mond: door te kauwen vermengen we voeding met enzymen die heel hard nodig zijn voor de vertering en niet meer verderop in het spijsverteringskanaal toegevoegd kunnen worden.

Je maag zal het dus extra zwaar hebben met het verteren van je smoothie, zeker omdat het ook al koud (dus kost eerst energie om te verwarmen) en rauw is. Op termijn kan dit problemen in je spijsvetering geven. En een gezonde spijsvertering is van invloed op gezonde hormonen en vruchtbaarheid.

Ook hier is wel een oplossing voor:

  • Voeg stukjes toe na het blenderen, zodat je elke hap toch 20 keer kauwt. Kies bv voor stukjes walnoot, dan voeg je meteen nog weer gezonde vetten en eiwitten toe die weer een gunstig effect hebben op je vruchtbaarheid.
  • Belangrijk is: kauwen, kauwen, kauwen!

3. Invloed op de schildklier

In de smoothie gaat vaak iedere dag rauwe spinazie of boerenkool. Bij jou ook?

Groente bladgroenten zijn super gezond en leveren ons veel voedingsstoffen. Als je dit over langere periode dagelijks doet, dan kan dat van invloed zijn op je schildklierfunctie. En die is weer zo belangrijk voor je vruchtbaarheid.

Zeker als je al weet dat je schildklier niet optimaal functioneert, moet je hier voorzichtig mee zijn en deze groenten liever niet rauw eten.

Oplossing kan zijn:

  • je zelfgemaakte smoothie te beperken tot 2 a 3 keer per week.
  • Of kook de groenten liever eerst even voor je ervan geniet, zeker als je een schildklier probleem hebt

Als je geen schildklier probleem hebt en je vraagt je nu af of je dan uberhaupt nog wel rauw/koud kan eten, dan is een goede regel om je aan te houden:

20% koud (lees kamertemperatuur) en rauw en dan dus 80 % warm.

Daarbij geldt natuurlijk steeds dat het vooral goed is om te voelen hoe je je voelt na een maaltijd. Daar ligt ook vaak het antwoord of iets goed voor je is, maar dan moet je die signalen wel weer herkennen van je lijf.

Normale porties zijn zeker gezond en bedenk steeds: overdaad schaadt.

Veel succes met het finetunen van jouw voeding, zodat je je vruchtbaarheid optimaal ondersteund!

Gratis webinar: Zwanger zonder IVF

 

Wil jij graag zwanger worden? 


In mijn gratis webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Je kunt het webinar direct bekijken (of later op een moment dat het jou past).

 

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!