fbpx

Wat kan je doen om progesteron weer in balans te brengen?

In de eerste plaats is het belangrijk om naar je totale gezondheid te kijken en een goed persoonlijk vruchtbaarheidsplan te maken. Je lichaam is een geheel en alles heeft invloed op elkaar. Door aan de oorzaak te werken, breng je ook je hormonen weer in balans.

Als je wil weten welke gebieden bij jou de meeste aandacht vragen, download dan gratis ‘het persoonlijk vruchtbaarheidswiel.’

Je bekijkt dan 12 gebieden die invloed zouden kunnen hebben op je vruchtbaarheid en door daar een score aan te geven, weet je waar jouw aandacht naartoe zou moeten gaan.

 

Toch alvast 10 tips om je progesteron te verbeteren

N.B. zonder deskundig advies zijn deze adviezen voor eigen risico

 1. Zorg dat je minder stress hebt’
  Zoals we eerder bespraken zorgt chronische stress ervoor dat cortisol stijgt en dit gaat ten koste van progesteron. Zoek naar een manier om met stress om te gaan die voor jou werkt. Of dat nou ademhalen, naar buiten, mindfulness, praten met een vriendin, acupunctuur of wat anders is…. Je gezondheid en vruchtbaarheid hebben het nodig.
 1. Vitex agnus castus
  Vitex laat progesteron stijgen doordat het de secretie van LH (luteiniserend hormoon) stimuleert in de hersenen. LH stimuleert de eierstokken vervolgens om progesteron aan te maken.
  Let op: als je PCOS hebt, moet je voorzichtig beginnen met vitex agnus castus. Het kan je symptomen verbeteren, maar in sommige gevallen ook verergeren.
 1. Zink
  Zink zorgt ervoor dat FSH toeneemt, dat ondersteund ovulatie en dat zorgt er weer voor dat de eierstokken progesteron gaan aanmaken.
  Eet zinkrijke voeding als oesters, haring, rund, lever, eigeel, pecannoten, pompoenpitten, gember wortel, wortelen, bietjes, etc.Zink is ook heel belangrijk voor sperma kwaliteit, dus laat je man lekker mee eten!
 1. Voeding voor progesteron: vet!
  Cholesterol is nodig voor de aanmaak van pregnenolone (moeder hormoon), wat dan weer progesteron kan maken. Cholesterol is ook nodig voor de productie van schildklierhormoon.
  Daarnaast helpt vet bij het balanceren van je bloedsuiker. Onstabiele bloedsuikers of insuline resistentie hebben grote impact op de gezondheid van je hormonen.
 1. Vet van vlees, vette vis, kokosolie, olijfolie, olijven, zaden en avocado zijn allemaal aan te raden.
  Overweeg een reiniging als kickstart voor je hormonen. In dit geval heb ik het over een leverreiniging waar je reinigt door middel van heel zuiver eten en tegelijk de lever ondersteund met de juiste supplementen. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan hier verder
 1. Magnesium
  Magnesium is betrokken bij heel veel processen in ons lichaam. Door onze huidige voeding- en leefstijl hebben veel vrouwen een te kort aan magnesium.
 1. Vitamine B6
  Vitamine B6 is betrokken bij de omzetting van oestrogenen en je kan een tekort krijgen als je last hebt van oestrogeen dominantie. Vitamine B6 kan oestrogeen verminderen en progesteron verhogen. Ik ben er in principe voorstander van om een b complex te kiezen, omdat alle b vitamines belangrijke functies in ons lichaam hebben. Zorg er wel voor dat je een supplement met de actieve b vitamines kiest.
 1. Vitamine C
  Vitamine C is een anti oxidant en kan progesteron laten stijgen en ondersteund de luteale fase van je cyclus. Gebruik 1000 mg per dag of eet voeding rijk aan vitamine C als: citrusvruchten, bosbessen, aardbeien, mango, papaja, watermeloen, tomaten, broccoli, spinazie, bloemkool, kool, etc.
 1. Reguleer je menstruatiecyclus.
  Zorg dat je de signalen van je menstruatiecyclus begrijpt en help je cyclus in balans te komen. Een hele mooie manier om dat te doen is dagelijks acupressuur. Dat kan je gewoon zelf thuis doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan en is een hele effectieve manier om je hormonen en cyclus in balans te brengen. In mijn online programma ‘vergroot je vruchtbaarheid in 8 weken’ leer ik deelnemers dmv video’s 4 protocollen voor elke fase van je cyclus. Dat is een hele mooie manier om je cyclus te verbeteren, je eicelkwaliteit te verbeteren, je hormonen in balans te brengen en de circulatie naar je voortplantingsorganen te vergroten waardoor baarmoederslijmvlies ook beter opbouwt.

Zoals je kan zien is progesteron heel belangrijk voor je vruchtbaarheid en mogelijkheid om zwanger te worden en te blijven. Het is in de eerste plaats belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als je last hebt van hormonale onbalans, dan is daar altijd een oorzaak voor. Jezelf de juiste kennis geven en zelf de regie nemen over je gezondheid is de eerste stap. De symptomen zijn niet het probleem. Het zijn enkel signalen van je lichaam dat er iets aan de hand is. Zodra je aan de oorzaak van je klachten gaat werken, werk je aan herstel van je gezondheid en vruchtbaarheid.

Vraag nu het persoonlijk vruchtbaarheidswiel aan en ontdek waar jij aan kan werken om je kinderwens in vervulling te laten gaan.

Gratis live webinar: Zwanger zonder IVF

 

Wil jij graag zwanger worden? 


In mijn gratis live webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!