fbpx

“ik heb last van acne, maar kan geen patroon ontdekken in relatie tot mijn hormonen.” Dit is wat Marjolein tegen mij zei tijdens onze eerste afspraak. Ik kom het vaker tegen dat de huid opspeelt op onregelmatige tijden in de cyclus. Vaak is er wel een hormonale component, maar blijkt de onderliggende oorzaak de gezondheid van de darmen te zijn.

Marjolein bleek ook last te hebben van haar darmen: opgeblazenheid, winderigheid en obstipatie.
Obstipatie kan een reden zijn dat je het te veel aan oestrogenen niet afbreekt. Hierdoor kan het zo zijn dat je lichaam het moet doen met teveel hormonen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot oestrogeendominantie.’

Terwijl Marjolein zich vooral zorgen maakte over haar huid, had ze ook last van heftige en pijnlijke menstruaties, stemmingswisselingen en heftige PMS klachten. Zoals de meeste vrouwen dacht Marjolein dat dit er nou eenmaal bij hoorde als je een vrouw bent.

PMS en andere hormonaal gerelateerde klachten zijn niet normaal

Met een beetje onderzoek en een holistische benadering (kijken vanuit het geheel), kan jij deze symptomen goed verhelpen.
 • Heftige en pijnlijk menstruaties
 • Krampen
 • Acne
 • Hoofdpijnen
 • Haarverlies
 • Gevoeligheid voor stress
 • Stemmingswisselingen
 • En zoveel meer

Vaak is het zo dat de oorzaak van deze en andere hormonale klachten in de darmen ligt. Je spijsvertering moet de goede voedingsstoffen opnemen, zodat je lichaam de hormonen kan maken die het nodig heeft. Ook moet het de hormonen (zoals een teveel aan oestrogeen) die je niet meer nodig hebt afbreken.

Spijsverteringsklachten zoals onderstaand zijn allemaal een signaal dat je darmen wat aandacht kunnen gebruiken:

 • Obstipatie
 • Diarree of brijige ontlasting
 • Pijn en krampen
 • Opgeblazenheid
 • Winderigheid
 • Signalen dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt

Soms moet je een aantal laboratorium tests doen om je darmgezondheid in beeld te brengen. Zo kan je bijvoorbeeld tests doen of je een parasiet hebt, hoe je darmflora ervoor staat, hoe je vertering is, hoe je immuunsysteem functioneert, hoe je op voeding reageert, enzovoorts.

Dit kan zomaar de sleutel zijn tot een goed herstelplan, ook voor je hormoonhuishouding en vruchtbaarheid.

Ik kijk altijd uitgebreid naar de darmgezondheid bij vrouwen in de praktijk met een kinderwens. Dit doe ik door het in kaart brengen van de symptomen en in aanvulling daarop de laboratoriumtests om te zien wat er aan de hand is in je darmen. Het gaat er om dat je kijkt naar de oorzaak. Als je die helder hebt, kan je een goed herstelplan maken en op die manier ook je hormonen in balans brengen. Hiermee vergroot je niet alleen je vruchtbaarheid, maar je gaat je ook geweldig voelen.

Dus, als jij hormonale onbalans ervaart en je hebt een kinderwens die nog niet in vervulling is gegaan…. En je bent nog niet bekent met deze manier van kijken naar de oorzaak, dan moedig ik je van harte aan om verder te zoeken naar de oorzaak van je klachten. Vind uit of mogelijk je darmgezondheid de oorzaak is van je vruchtbaarheidsproblemen.

Mocht je willen weten wat ik daarbij voor jou zou kunnen betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Gratis live webinar: Zwanger zonder IVF

 

Wil jij graag zwanger worden? 


In mijn gratis live webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!