fbpx

Zwanger worden na je 40e: voor veel vrouwen een droom om te verwezenlijken

Het moederschap is een prachtige reis die veel vrouwen koesteren. Sommigen van ons hebben er echter voor gekozen om deze reis uit te stellen tot hun veertigste levensjaar, terwijl anderen het al een tijdje proberen en inmiddels in hun veertiger jaren zijn met de vraag: is een zwangerschap voor mij nog wel weggelegd?

Als je een vrouw in je veertiger jaren bent en zwanger wil worden, begrijp ik dat je jezelf enkele vragen stelt en wellicht behoefte hebt aan extra begeleiding en tips. In dit blog deel ik graag enkele nuttige adviezen en inspiratie om je te helpen bij het verwezenlijken van je droom om moeder te worden.

Je lichaam moet in balans zijn om zwanger te worden

Om te beginnen is je vruchtbaarheid een verlengde van je totale gezondheid. Je mag hierbij verder kijken dan je voortplantingsorganen en hormonen. Je lichaam prioriteert en als er ergens een tekort is zal je lichaam daar eerst aandacht aan geven. Het is dus belangrijk om te kijken naar je mentale, emotionele en fysieke gesteldheid. Je lichaam moet in balans zijn om zwanger te worden. Als je de juiste informatie en antwoorden hebt kun je een plan te maken en je lichaam geven wat het nodig heeft om zwanger te worden in je veertiger jaren.

Met de volgende tips en adviezen wil ik je inspireren om de juiste stappen te zetten, zodat je jouw droom naar het moederschap kunt verwezenlijken.

 

Stel je vragen aan een vruchtbaarheidsspecialist

 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is een eerste stap die je kunt zetten voordat je aan je zwangerschapsreis begint of er al een tijdje mee bezig bent. Op deze manier kun je jouw onderliggende gezondheidsproblemen onderzoeken en antwoorden krijgen op de vragen die je hebt. Zorg ervoor dat je altijd zelf de regie houdt. Dit doe je door aan te geven hoe je verder wilt gaan met de antwoorden die je gekregen hebt. Een vruchtbaarheidsspecialist kan je ook helpen met een proces naar een IVF of IUI traject.

Houd rekening met je vruchtbare periode

Het herkennen van je vruchtbare periode is essentieel als je probeert om zwanger te worden. Met behulp van een ovulatietest of het bijhouden van je menstruatiecyclus kun je bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Dit vergroot je kansen om zwanger te worden.

Zoek emotionele steun

De weg naar een zwangerschap kan emotioneel veel van je vragen. In de praktijk zie ik dat het voor vrouwen in hun veertiger jaren moeilijker is om het mentaal en emotioneel goed vol te houden. Negatieve emoties zoals verdriet, angst en wanhoop nemen snel de overhand.

Het is daarom belangrijk om emotionele steun te zoeken. Praat met je partner, familie en vrienden over de zorgen die je hebt. Misschien kun je je aansluiten bij een community1 voor vrouwen die zwanger willen worden op latere leeftijd. Het delen van ervaringen met anderen kan troost bieden en je het gevoel geven dat je niet alleen bent.

Leef een gezonde leefstijl

 

Als je op latere leeftijd zwanger wil worden is het hanteren van een gezonde leefstijl cruciaal. Eet veel verse groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Vermijd schadelijke stoffen zoals alcohol, sigaretten en drugs. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan een gezonde vruchtbaarheid. Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen dan kun je dit in een vruchtbaarheidsplan meenemen en hier alternatieven voor zoeken. Gebruik eventueel supplementen als je tekorten in je voeding hebt.

Probeer positief te blijven en stress te vermijden

Stress kan een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Als je last hebt van stress probeer dit dan te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of wandelen. Positieve gedachtes en jezelf omringen met familie en vrienden die dichtbij je staan kunnen je ook helpen om je goed te voelen tijdens dit proces. Vrouwen die bij mij de onlinecursus volgen vullen eerst altijd een vragenlijst in om te weten waar ze mee moeten beginnen. Ik krijg best vaak terug dat ze verbaasd waren dat ze bij fase 3 (mindset) moesten beginnen, maar dat het achteraf heel goed was, omdat ze niet wisten dat daar toch zoveel zat wat ze konden veranderen.

Blijf realistisch en geduldig

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn tijdens je proces om zwanger te worden. Het kan wat tijd en doorzettingsvermogen vergen, maar geef niet op. Blijf geloven in jezelf en je vermogen om moeder te worden, ongeacht je leeftijd.

Hou verbinding met jezelf en je partner

In de Chinese geneeskunde is er een verbinding tussen het hart en de baarmoeder. Als je hart niet open staat voor plezier, liefde en vreugde, dan kan het dat ook niet naar de baarmoeder brengen. Je baarmoeder is het paleis van je kindje tijdens de 9 maanden dat je zwanger bent. Daarom is het belangrijk dat je je verbonden voelt met jezelf en met je partner. Dat jullie het goed hebben met elkaar en dat vrijen geen moetje is, omdat je op je 9e dag van je cyclus zit, maar dat je 2-3 keer meer plezier hebt gedurende je hele cyclus. Uit onderzoek blijkt dat deze mindset ondersteunend is aan vruchtbaarheid. Het immuunsysteem reguleert en helpt bij hormonale balans.

Als je merkt dat je geen zin hebt is het goed om te kijken waardoor dat komt. Ben je te moe? Te gestrest? Te bezorgd?

Onze overtuigingen dicteren ons leven en ons gedrag en kunnen een ‘selffulfilling prophecy’ worden waarbij je denkt ‘Oh ik ben al 42 en vast te laat…’ Overtuigingen creëren verbindingen tussen zenuwen. Je cellen en lichaam resoneren daarmee.

Bedenk je dat het niet zozeer gaat over het getal van je leeftijd, maar om de functies en processen in je hele lichaam. De cellen in je lichaam vernieuwen zich elke 3-4 maanden. Je hebt daardoor de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de gezondheid van je eicellen, je baarmoederslijm, je hormonen en het plezier dat je ervaart. 

Ga eens na welke overtuigingen je nu hebt ten aanzien van het zwanger worden en kijk wat je daar tegenover kan stellen.

Beluister ook mijn podcast ‘Zwanger worden in je veertiger jaren, hoe doe je dat?’ Ik ga hier dieper in op het onderwerp en vertel je waarom zwanger worden in je veertiger jaren niet alleen gaat over gezonde hormonen en voortplantingsorganen. Veel luisterplezier!

Natuurlijk & Gezond
zwanger worden

 

Annerieke Cooiman Laar
Email: info@centrumvoorkinderwens.nl
Mobiel:
06-13447746
Fertiliteit
Orthomoleculaire therapie
Acupuncturist

📷 Fotografie: Marit De La Vera

Nieuwste Podcast

 

Hoe vruchtbaar ben jij?

 

Gratis live webinar: Zwanger zonder IVF

 

Wil jij graag zwanger worden? 


In mijn gratis live webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!