fbpx

Voel je je moe, word je duizelig als je (te snel) gaat staan of heb je behoefte aan suiker of zout? Dan is het heel goed mogelijk dat je bijnieren wat extra ondersteuning nodig hebben!

Je bijnieren bevinden zich boven je nieren. De belangrijkste taken van dit orgaan zijn het produceren van stresshormonen, voortplantingshormonen en het reguleren van de bloedsuikerspiegel en stofwisseling. Gezonde bijnieren dragen bij aan je mentaal gezond voelen, een sterk immuunsysteem, je voortplantingsenergie en je algehele energie.

Omdat bijna iedereen het tegenwoordig druk heeft en in een hoog tempo leeft, krijgen onze bijnieren nooit echt rust. Ze zijn altijd aan het werk, en staan hierdoor continue onder druk, met als mogelijk gevolg: een bijnieruitputting. Een bijnieruitputting ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Er gaat een fase aan vooraf waarin je bijnieren te veel cortisol produceren door te veel stress. Zo’n fase kan wel twintig jaar duren.

Als je dagelijks veel koffie of andere stimulerende dranken gebruikt, je slaap verstoord is, je angstig bent, premenstruele klachten ervaart, behoefte hebt aan suiker of zout, je uitgeput voelt, lage of hoge bloeddruk hebt, hormonale onbalans hebt, is het heel goed mogelijk dat je bijnieren wat extra aandacht kunnen gebruiken. Maar hoe doe je dat dan?

Je kunt op vrij eenvoudige wijze belangrijke veranderingen in je leefstijl aanbrengen. Plan je dag niet helemaal vol, maar neem voldoende rust gedurende de dag. Doe bijvoorbeeld twee keer per dag helemaal niets en neem een half uur vrij. Probeer te ontspannen. Maak een weekplanning en begin met tijd voor jezelf. Laat je lekker masseren of ga in bad. Voldoende slapen is ook een aanrader, tenminste zeven, maar liever acht uur per nacht. Zorg dat je leuke dingen doet en niet alleen bezig bent met dingen die ‘moeten’. Daarnaast is voldoende beweging essentieel. Zoek daarom een bewegingsactiviteit die bij je past. Overvraag jezelf niet. Je lichaam geeft zelf de grens aan. Om het bewegen op te bouwen, is een flink stuk wandelen vaak al goed genoeg. Als je je totaal uitgeput voelt na het sporten of je hebt een dag nodig om bij te komen, dan is deze vorm van bewegen (nu) nog te heftig.

Ook is het zinvol om naar je voeding te kijken. Koffie en suiker stimuleren cortisol en kun je dus beter vermijden. Veel groenten en fruit, noten en zaden (als je ze verdraagt) zijn aan te raden. Beperk alcohol tot zo nu en dan eens een glaasje.
Eet een eiwitbron bij elke maaltijd. Dit balanceert je bloedsuiker, zodat je bijnieren niet gestimuleerd worden door insuline. En ook is het heel belangrijk om voldoende goede vetten te eten, bij elke maaltijd. Denk aan avocado, vette vis, roomboter (gras gevoerd), kokosolie, olijfolie, etc.

Natuurlijk kun je ook supplementen nemen die je bijnieren ondersteunen. Rhodiola en ashwagandha zijn bijvoorbeeld bekende kruiden voor de bijnieren. Een persoonlijk advies op maat is verstandig. Ga dus als het kan naar een natuurgeneeskundige. Uiteindelijk wil je het liefst aan de oorzaak werken. Over het algemeen zijn magnesium, b vitamines, vitamine d en vitamine C belangrijke vitamines voor de bijnieren.

De bijnieren maken deel uit van het grote geheel. Ik bespreek de bijnieren nu in deze column, maar mogelijk zijn er meerdere oorzaken waardoor je je voelt zoals je je voelt. Probeer deze tips in je week in te passen als je denkt dat je bijnieren wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Je zult je echt al snel veel beter voelen.

Gratis zomer webinar: Zwanger zonder IVF

 

Wil jij graag zwanger worden? 


In mijn gratis zomer webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!